You are here

Beginnen met sparen

Sparen is de beste manier om een extra bedrag bij elkaar te krijgen. Of je een nieuwe auto wilt, of geld nodig hebt voor een verbouwing, als je spaart, dan kom je een heel eind. Het is altijd handig om wat geld achter de hand te hebben. Als je televisie kapot gaat, dan kun jij gewoon een nieuwe betalen, omdat je hebt gespaard. Het voordeel van sparen is dat het je geen geld kost! Als je slim spaart, dan levert het je juist wat extra geld op. Je kunt op verschillende manieren sparen. Bijvoorbeeld kun je iedere maand een klein bedrag naar je spaarrekening overmaken. Je kunt ook in een keer een flink bedrag opzij zetten. Je kunt het bedrag een tijd vast zetten, meestal krijg je hier meer rente voor.

Waar let je op?

Sparen kan heel simpel, je opent een spaarrekening bij je bank, en je zorgt dat er geld op komt. Je loopt geen risico. Wil je zoveel mogelijk rente? Dan is het slim om eerst te bedenken wat je wilt, en waar je geld voor bedoeld is. Is het bedoeld om financiƫle tegenvallers op te vangen? Bijvoorbeeld als je auto kapot gaat, wil je deze dan kunnen repareren of een andere kunnen kopen? Dan wil je erbij kunnen op het moment dat je het nodig hebt. Zorg ervoor dat je dat ook kunt. Spaar je voor een doel, bijvoorbeeld een auto die je over drie jaar wilt kopen? Dan kun je je geld wel vastzetten, immers, eerder wil je het niet uitgeven. Zo krijg je iets meer rente. Er zijn ook bankrekeningen waarbij je een rentebonus krijgt als je je geld er langer dan 3 maanden op laat staan. Hierbij is het geld wel vrij opneembaar. Dit is een leuke tussenvorm als je voor iets spaart, maar nog niet weet of je het geld voor die tijd niet ergens voor nodig hebt. Er zijn ook spaarrekeningen die groei belonen. Als jouw saldo met meer dan een bepaald bedrag stijgt per jaar, krijg jij wat extra rente. Dit is vooral interessant als je iedere maand een bedrag spaart.

Beginnen met lenen

Soms wil je iets nu al kunnen gebruiken, en wil je er niet eerst voor sparen. Geld lenen lijkt dan heel gemakkelijk. Zo kun je nu al in die nieuwe auto rijden, of je kunt nu al die mooie tv-installatie kopen. Je kunt heel gemakkelijk een lening krijgen, dus lenen is heel verleidelijk.

Waar let je op?

Geld lenen kost geld. Dat heb je vast wel eens gehoord, meestal wordt het nog even gauw na een geweldige leenaanbieding uitgesproken. Hoe nutteloos het ook lijkt en kort wordt besproken, het is een waarheid als een koe. Als jij geld leent, dan betaal je daarvoor. Niet alleen de aflossing van de lening, maar je betaalt ook rente. Let op hoeveel rente je betaalt, en welke kosten er nog meer bijkomen. Hoe lang duurt je lening? Heb je een vaste baan? Of weet je nog niet waar je tegen het einde van je lening werkt? Stel dat je minder gaat verdienen, of nog erger, je baan kwijt raakt. Kun je dan de lening nog wel afbetalen? Vraag je ook af of je datgene wat je gekocht hebt nog wel kunt gebruiken nadat je de lening hebt afbetaald. Je zou niet de eerste zijn die nog voor een oude auto moet betalen, terwijl hij alweer een nieuwe heeft. Het is niet erg om een keer geld te lenen, maar let goed op wat je doet. Laat je goed informeren.