You are here

Sparen

Sparen is de veiligste manier om een extra bedrag op te bouwen. Dit kun je doen door maandelijks een bedrag op je spaarrekening te zetten, of door af en toe een bedrag op je bankrekening te storten. Sparen is leuk, omdat je het geld steeds een beetje ziet groeien, zo motiveert dat om verder te sparen. Als je ergens voor spaart, dan is een goede spaarrente ook mooi meegenomen. Bovendien, als je ook nog eens goed weet hoe je snel geld kan besparen, dan kan je nog eens extra geld sparen.

Hoe begin je met sparen?

Je zou denken dat als je een spaarvarken hebt, en je stopt er wat losse munten in, dat je dan begonnen bent met sparen. Dat klopt, maar je spaarvarken geeft je geen rente, daarvoor moet het geld eerst op de bank staan. Als je de beste spaarrekening voor jezelf zoekt, dan is het slim om eerst te bedenken wat je wilt sparen, hoe je wilt sparen, en waarvoor je spaart. Je hebt verschillende soorten spaarrekeningen, en als je goed weet wat je zelf wilt, kun je daarna de spaarrekening uitzoeken die het beste bij je past. Je hoeft niet perse een groot bedrag te sparen, als je minder geld over hebt, dan spaar je gewoon wat minder. Je kunt bijvoorbeeld 15 euro per maand sparen, dat is een bedrag dat je niet snel mist, terwijl je mettertijd toch een bedrag opbouwt voor noodgevallen.

Welke spaarrekening is wat voor jou?

Je hebt verschillende soorten spaarrekeningen, dus het is eerst verstandig om op en rijtje te zetten wat voor spaarder jij bent, en wat je met je spaargeld wilt doen. Kan het zijn dat je het deze maand gaat sparen, en dan volgende maand weer opneemt? Neem dan een 'gewone' spaarrekening. Hierbij kun je altijd opnemen en inleggen, en je krijgt een redelijke rente. Als je van plan bent om ieder jaar een beetje meer geld op je spaarrekening te hebben, dan kun je kiezen voor een rekening met een bonusrente.

Als je een bepaald bedrag gehaald hebt, dan krijg je extra rente over je geld. Dat is altijd leuk meegenomen. Deze rekening is ook geschikt als je iedere maand een bedrag opzij legt. Dan is het bonusdoel namelijk heel goed haalbaar. Als je denkt dat je je gespaarde bedrag langere tijd niet nodig hebt, dan kun je ervoor kiezen het bedrag een tijd vast te zetten. Hiervoor krijg je een aantrekkelijke rente, afhankelijk van de periode dat jij je spaargeld vast laat staan. Je hebt ook een soort tussenvorm, als je je spaargeld in een bepaalde periode niet opneemt, dan krijg je extra rettnte. Als je in die periode toch wel geld opneemt, dan krijg je een lagere rente.

Dit motiveert je om het bedrag nog even te laten staan, zodat je net nog een keertje die hogere rente mee pakt. Als je spaart voor een huis, dan zijn er speciale spaarrekeningen waarbij je het geld voor een periode vast zet. Op het moment dat je het huis van je dromen koopt, kun je bij je geld zonder extra kosten. Verder kun je natuurlijk na de periode dat het vast gestaan heeft ook bij je geld. Verder is het altijd de moeite waard om de verschillende banken met elkaar te vergelijken. De ene bank en/of bankrekening geeft meer rente dan de andere. Hoe meer rente je krijgt, hoe harder je spaargeld groeit, en hoe meer leuke dingen je daar later van kunt doen.